Hjälp med skrivandet – blogg100

Det finns mängder av program för att få bättre flyt med sitt skrivande och jag tänkte kort berätta om några idag.

Ett av de första jag provade, och fortfarande gärna använder, är
Ommwriter. Det är ett program vars huvudsyfte är att rensa bort så många distraktioner som möjligt så att man kan fokusera på skrivandet. Det gör den genom att ha ett väldigt rent utseende helt fokuserat på texten, enkla anpassningar för skrivmiljön och loopad instrumentalmusik som soundtrack, så man störs så lite som möjligt av sin omgivande miljö.

ommwriter

Och jag måste tillstå att det fungerar. Ommwriter är väldigt skön att använda, nästan meditativ. Det är liksom bara texten och ingenting annat, vilket är befriande på något sätt. På Ommwriter skriver man sina bästa grejer. Kvalitet.

En annan programvara som hjälper dig att skriva, men på ett helt annat sätt, är Write or Die. Write or Die har ingenting med stillsamhet och skön miljö att göra – istället bygger den på stress. Med Write or Die ska du TVINGAS skriva, tvingas spotta ur dig ord så snabbt det bara går, innan världen ”exploderar”. Du väljer själv hur lång tid du ska skriva och hur många ord du ska skriva under denna tid, och när du kör igång är det bråttom. Då gäller det att skriva, för när du hamnar efter med orden börjar programmet att protestera på olika sätt beroende på hur du ställt in den. Skärmen blir röd, det börjar låta- Det kanske börjar blinka och en spindel visar sig, eller en kattunge. Det värsta man kan välja är ”Kamikaze Mode” som börjar radera text man skrivit om man inte skriver fort nog.

write

Vad som är intressant med Write or Die är att även om man stressar fram texten och ibland bara skriver för programmets skull, så blir resultatet sällan helt dåligt. Delar av det kan vara riktigt bra och fullt användbart. Speciellt om man har en utgångspunkt att skriva inom, t.ex. en scen vars förutsättningar man bestämt innan man börjar. Det känns som att man ”blajar” fram text medan man håller på, men när man läser igenom det sedan kan man mycket väl finna användbara passager, som kanske fungerar som de är eller bara behöver lite omarbetning.

Ommwriter och Write or Die är fundamentalt olika typer av skrivprogram men fyller båda två viktiga funktioner och borde ha givna platser i de flesta skrivande människors datorer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s