High-Rise och Shivers

 

highrise

High-Rise är en spännande film på flera sätt. Dels är det den, i ”kult-kretsar”, mycket uppskattade regissören Ben Wheatley som regisserar, och dels är det förstås en filmatisering av en av J. G. Ballards allra bästa och mest kända romaner.

High-rise har också en mycket intressant koppling till David Cronenbergs första film Shivers (den fick titeln ”Frossa” när den kom till Sverige 1983). Det är nämligen så att Shivers spelades in ungefär samtidigt som High-rise skrevs (1975), och båda verken har liknande teman.

High-rise handlar om en nybyggd skyskrapa som innehåller allt hyresgästerna behöver, inklusive mataffär, skola och simbassänger. Samtidigt så tjänar också allt utbud till att isolera hyresgästerna ifrån ”utsidan” och de skapar sig ett eget, slutet samhälle i skrapan. Först delar hyresgästerna upp sig i tre klassiska samhällsklasser, över, medel och underklass, beroende på var i skyskrapan man bor, men allt eftersom bråken mellan grupperna eskalerar skapas en sorts ”flugornas herre”-situation i skrapan och alla sociala och moraliska gränser suddas sakta men säkert ut.

shivers_poster_05

Shivers handlar även den om en ultra-modern skyskrapa där hyresgästerna har tillgång till alla förnödenheter och bekvämligheter, där en läkare medvetet sprider en agressiv parasit bland hyresgästerna. Parasiterna suddar, precis som i High-rise, ganska effektivt ut sociala och moraliska gränser hos de smittade och de börjar ta livet av varandra.

Eftersom dessa verk gjordes samtidigt, 1975, har man konstaterat att Ballard och Cronenberg fick idéerna oberoende av varandra men Cronenberg är ett stort fan av Ballards litteratur och har även gjort en film av Ballards roman Crash många år senare.

High-Rise har premiär i mars 2016.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s