Javier Botet – med smalhet som yrke

botet1

Javier Botet är en 38-årig spanjor som lider av Marfans syndrom, en ärftlig sjukdom som försvagar kroppens bindväv och gör att muskler, leder, skelett m.m. hålls ihop sämre i kroppen. Personer med Marfans syndrom är på grund av detta ofta långa och smala med överböjliga leder, inåtbuktande bröstkorg och mer eller mindre krökt ryggrad.

Javier Botet har gjort denna sin sjukdom till sin karriär och har mer jobberbjudanden i filmbranschen än vad han hinner med.

Första gången Javier fick skrämma folk ordentligt var i den väldigt effektiva spanska zombierullen [REC]. Där gestaltade Javier den extremt smala kvinnliga zombien Niña Medeiros. Javier återvände sedan även för [REC] 2, [REC] 3 och [REC] 4 i liknande roller. Javier fick även en roll i regissören Álex de la Iglesias film The Last Circus (Balada triste de trompeta) innan det stora genombrottet kom i den mycket uppskattade amerikanska skräckisen Mama, där Javier, med sin smala kropp och extrema överböjlighet gjorde mamman till ett av de mest skräckinjagande och obehagliga spökena på film någonsin.

Här är förresten en kort film där Javier testar lite grejer inför inspelningen av Mama. Lägg speciellt märke till hur Javier, på grund av sin överböjlighet, uppenbarligen kan klappa sig själv på axeln bakifrån:

Efter Mama fick Javier fler roller som utnyttjade hans långa slanka kropp. I Álex de la Iglesias häxkomedi Witching & Bitching (Las brujas de Zuggarramurdi) gestaltade han en man som svultit fastkedjad i en grotta i hela sitt liv, vilket ju passade Javier utmärkt. Han fick också gestalta en läskig vampyr i Guillermo del Toros moderna vampyrserie The Strain innan han fick uppdraget att vara det röda spöket i del Toros film Crimson Peak och en mardrömsfigur i Alejandro González Iñárritus mycket hyllade film The Revenant.

Under 2016 kommer Javier Botet i ett flertal skräckfilmer, bl.a.  The Conjuring 2, The Other Side of the Door och Don’t knock Twice.

Jag vill understryka att även om vi har inriktat oss på Javiers konstig kropp och de roller han fått pga den, så har han också en skådespelartalang. Javier har gjort flera filmer i sitt hemland Spanien utan vare sig spök- eller monstersminkning (t.ex. Witching & Bitching), men eftersom han kan göra saker med sin kropp som ingen annan människa kan, så har han, medvetet eller omedvetet, fastnat lite i det facket. Det som fascinerar mig är att det faktiskt finns en människa bakom det där sminket, och inte bara en datorgenererad spökeffekt.


Fotnot: En annan smal och överböjlig skådespelare är Doug Jones, som bl.a. spelat ett flertal av Guillermo del Toros underliga figurer genom åren, allt ifrån Abe Sapien i Hellboy, Faunen i Pans labyrint och Dödsängeln i Hellboy II, till The Ancient i The Strain och Ediths mamma i Crimson Peak. Doug är förvisso överböjlig och har jobbat som ormmänniska (contortionist) tidigare, men lider inte av Marfans syndrom så som Javier Botet gör. Ytterligare en smal person som vissa av oss i alla fall minns är ju Al Stokes, som gjorde rollen som The creature i Chris Cunninghams musikvideo till Aphex Twins Come to Daddy och även medverkade i 28 dagar senare. Han har inte gjort en karriär av sin kroppsform. Ännu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s